Frågor och svar om hångel

29 May 2013, 12:00 708
Tjej, 14 år
Question


Man könssjukdommar smitta genom hångel och kyssar?
Kan det smittas om en kille har någon sjukdom och kommer i tjejens mun och hon sväljer?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Herpes är en könssjukdom som kan smitta genom hångel och kyssar, då det är ett virus som både kan finnas vid munnen och på könet. Har personen du kysser sår vid läpparna, kan det också eventuellt överföra könssjukdomar. Det är dock väldigt säkert med kyssar och hångel i jämförelse med andra sexuella aktiviteter.

Vid oralsex bör du skydda dig med kondom eller slicklapp om det är en tjej du utför oralsexet på. Ja, tjejen kan bli smittad av den könssjukdom killen har om hon suger av honom och sväljer spermierna. Bara hon kommer i kontakt med könsorganet där sjukdomen finns riskerar hon att bli smittad av den eventuella könssjukdom som killen har. Passande kondom vid oralsex kan vara kondomer med smak, så som blåbär, choklad eller tropisk frukt.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar