Frågor och svar om menstruation

16 May 2013, 21:24 126
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag är 16 år och jag har inte fått min mens än. Är de onormalt att jag inte fått de för de känns som att de är bara jag som inte fått mens i min klass.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Nej, det behöver absolut inte vara några konstigheter. Vissa får sin mens väldigt tidigt, medan andra får den väldigt sent. Våra kroppar utvecklas helt enkelt i olika takt. Däremot brukar man  säga att det är bra att kolla upp det hela om man inte har fått sin första mens vid 16-17 års ålder. Så jag tycker att du ska besöka skolsköterskan, Ungdomsmottagningen eller liknande för säkerhets skull. Men som sagt, det behöver inte alls indikera något onormalt att du ännu inte fått mens! 

Kram, Louise 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar