Frågor och svar om p-piller

27 May 2013, 18:05 292
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag äter p-piller och har gjort det i tre månader nu, för två dagar sedan låg jag med en kille för första gången. Jag har inte fuskat med p-pillret någonting och tagit dom ungefär samma tid på dagen. Jag är orolig över att ha blivit gravid, när ja går krampar det i magen och ibland känns de som att jag mår illa.
Kan jag inbilla mig för mycket? Kan det vara så att man blivit gravid även fast killen inte sprutade i en?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Vad jag förstår så kom inte killen du hade sex med i dig, det utesluter trots allt inte att du blivit gravid eftersom det även kan komma försats. P-piller är inte 100% säkra, även om de skyddar mot graviditet. Därför och även på grund av risken för könssjukdomar skulle jag råda dig att i fortsättningen använda kondom utöver p-pillrena. Framförallt om du endast har tillfälliga sexuella kontakter.

Eftersom du nu tagit p-piller i tre månader bör du ha en regelbunden mens, därför kommer du märka om du eventuellt skulle vara gravid ifall du inte får din nästa menstruation. Illamåendet och kramperna i magen kan självklart bero på helt andra orsaker, försök därför inte oroa dig för graviditet i onödan.

Kvarstår problemen och får du inte din nästa mens råder jag dig att antingen köpa ett graviditetstest själv eller testa dig gratis på närmsta Ungdomsmottagning, http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/. Visar sig detta negativt kan personalen där även hjälpa dig söka vidare vård eller se om det kanske är dina p-piller som orsakar problem.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar