Frågor och svar om graviditet

27 May 2013, 19:00 550
Tjej, 18 år
Question


Hej! Varför blir man inte gravid genom avsugning? Och vilka sätt kan orsaka graviditet förutom att kondomen tex spricker?

Och vad mer kan hända vid en avsugning?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Man blir inte gravid genom avsugning eftersom spermierna måste komma in i slidan för att kunna befrukta ägget inne i tjejen. Så trots att du eventuellt sväljer spermierna så finns det ingen risk att du blir gravid. 

Gravid kan du bli om du inte använder något preventivmedel alls, så som t ex p-piller, p-ring eller kondom. Risken finns dock alltid att du trots preventivmedel blir gravid, på grund av det du själv skriver om att kondomen kan spricka. Det är också så att preventivmedel inte fungerar till 100%, utan risken finns alltid att man kan bli gravid. Risken minskar dock betydligt om du använder någon form av preventivmedel. Du kan även bli gravid om det t ex kommit spermier på en dildo eller dina fingrar som du strax efteråt för in i slidan. Dock överlever spermierna inte speciellt länge på utsidan, hur länge beror på bland annat temperatur. 

Vid en avsugning kan du få könssjukdomar, som t ex herpes, kondylom, gonorré och syfilis. Därför bör du alltid använda kondom även vid oralsex. Passande kan då vara kondomer med smak, som t ex jordgubb, choklad eller banan. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar