Frågor och svar om anorexia nervosa

23 May 2013, 20:59 308
Tjej, 15 år
Question


Hej! Min kompis har haft anorexia i typ ett år nu och hon får hjälp och så men jag undrar hur jag ska vara ett bra stöd för henne för jag vet inte vad jag ska säga och inte säga eller hur jag ska vara så att jag inte gör något värre. Jag hatar att hon mår så dåligt men jag känner mig så maktlös när jag inte vet vad jag ska göra. Snälla hjälp mig!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina vän!

Det är oerhört påfrestande att stå bredvid och se på när någon mår dåligt. Hon är väldigt lyckligt lottad som har dig bredvid hennes sida! Det allra bästa du kan göra är att bara vara du. Att fortsätta prata om sådant som händer i ditt liv, att skratta och skoja som vanligt. Det är viktigt då hon på det viset ser att livet fortsätter och innehåller annat än hennes egen sjukdom. Stötta när hon är ledsen men låt inte hennes sjukdom få dig att sjunka. Det är väldigt viktigt att du inte tar på dig något ansvar för att hon ska bli frisk. Det måste hon göra själv och du kan heja på henne om livets glädjeämnen. Den stöttningen är ovärderlig!

Du räcker till! Var jätterädd om dig i allt detta!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar