Frågor och svar om menstruation

20 May 2013, 17:45 137
Tjej, 16 år
Question


Hej! Imorse insåg jag att jag inte har fått min mens på snart fem månader. Förra våren försvann den också länge, typ fyra månader. Jag är sexton men har inte haft mens så länge, ca ett och halvt år bara. Det finns ingen risk att jag är gravid. Jag kan ju inte påstå att jag saknar den men borde jag vara orolig? Jag kan slarva med maten ibland men jag svälter inte. Har haft en ganska jobbig vår med mycket jobb i skolan och så har jag inte mått jättebra psykiskt.
Tacksam för svar

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Med tanke på att du inte haft mens särskilt länge så har din menscykel med all sannolikhet inte stabiliserat sig ännu. Men, att mensen av den anledningen ska utebli i flera månader i sträck har jag svårt att se. Stress, vikt/kost, träning med mera kan alla rubba menscykeln ordentligt. Det är därför viktigt att lyssna på kroppens signaler och ta så väl hand om den som möjligt. För mycket och för lite skämmer allt. Det gäller därför att du inte slarvar med maten, inte överdriver din träning och/eller stressar för mycket. Sedan kan menstruationsrubbningar tyvärr också tyda på sjukdom. Men har du inga övriga sjukdomssymptom så ska du inte oroa dig för mycket om det. Mitt råd är istället att du försöker tänka på att du får i dig ordentligt med mat och gör vad du kan för att minska på stressen i ditt liv. Gör det ingen skillnad inom en relativt snar framtid bör du kolla upp det här - exempelvis hos skolsköterskan eller Ungdomsmottagningen. Och känner du dig orolig (mer onödig stress) bör du göra det redan nu. När din mens försvann förra gången, vad gjorde att den kom tillbaka? Svårt att svara på givetvis. Men om du tänker tillbaka, kan du påminna dig att du förändrade något eller så? Kan vara värt att tänka på. 

Kram, Louise 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar