Frågor och svar om borderline

30 May 2013, 15:05 352
Tjej, 16 år
Question


Hej. Jag har läst om borderline personlighetsstörning. Tillexempel här: http://www.slso.sll.se/slpotemplates/slpopage1____14251.aspx
Allting passar helt.
Men vad ska jag göra? Det är så svårt för som dem säger i faktatexten så sätter jag på ett leende som gör så att till exempel skopsykologen inte ens misstänker nåt.
Det är så jobbbigt.

Svar

Hej,

tack för att du mailar oss här på ungdomar.

Det ÄR svårt att våga berätta hur man mår. Det är svårt för alla att visa sig sårbara, men kanske särskilt för den som lider av borderline, eller EIP (emotionellt instabil personlighetsstörning). Masken kan vara stark och svår att se igenom. Tyvärr, eftersom det är ett hinder på vägen att få må bra och få den hjälp man behöver.

Jag tror att det kan kännas helt omöjligt att gå in till t.ex. skolpsykologen och berätta sina innersta tankar på en gång. Finns det någon annan vuxen eller vän som du litar på och kan prata med? Kanske kan denna person följa med dig när du söker hjälp? Om du inte känner att du vill göra på det sättet kan det vara en idé att skriva ner allt du vill få fram innan besöket. Du kan antingen läsa upp det, eller ge psykologen som ett brev att läsa. Det är absolut inte konstigt att göra så, många människor behöver skriva upp saker för att komma ihåg dem t.ex.

Jag kan förstå att det känns jättejobbigt, och jag önskar att jag kunde göra det lättare för dig. Du kan alltid maila eller chatta med någon av oss på nätvandrarna om du vill, kolla natvandrare.fryshuset.se för att se vilka tider vi är online.

Ta hand om dig, och lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar