Frågor och svar om byta skola

21 May 2013, 17:49 615
Tjej, 14 år
Question


Jag har en stor grov ångest. Jag vill byta skola pga den jag går i är inte bra. Dock har jag gått i skolan sedan förskolan och har skaffat ett par jätte nära vänner som känner mig in och ut. Jag byter skola pga lärarna och hur lektionerna sköts. Jag lär mig absolut ingenting och lärarna lyssnar inte på oss. 4 prov i veckan är nästan vardag.

I alla fall, så är jag rädd att byta skola. Jag vet om vilka som går i den skolan men jag känner dom inte riktigt. Jag är världens klumpigaste person och kan lätt skämma bort mig, rädd om dom börjar fatta illa tycke om mig och kanske stänger ut mig. I min klass så funkar det inte så, utan alla är med alla, men den här skolan är för dom mer populära i staden typ.

Hjälp? Jag vet inte och orkar inte. Jag hatar min skola så det är ingen chans att jag fortsätter, hur ska jag tänka om? Hjälp snälla!!

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset


Hej du!

Vad modig du är som kan tänka dig att byta skola, att du vågar förändring. Det är starkt, tycker jag.

När man har svåra val framför sig kan det ibland vara bra att göra två listor med + (plus) och - (minus) och skriva allt man kommer på vad som är bra med den skola du går i nu, samt vad som är dåligt just nu. Blir det fler plus än minus eller tvärtom? Kanske kan det hjälpa dig att tydligare se fördelar och nackdelar med hur det är nu.

Sen kan du göra samma lista med den nya skolan, men kanske behöver du skaffa dig mer info om den först? Kan du prata med den nya skolans syo-konsulent eller rektor för att få reda på hur den är? Du skriver att du är rädd för  att byta skola, och det skulle ju vem som helst vara, det är nytt och du känner ingen. Men du vet heller inte hur det blir, kanske är de jättesnälla där! Jag tycker du ska ta reda på mer om den nya skolan innan du bestämmer dig.

Samtidigt låter du i mejlet väldigt säker på att du vill byta. Jag tror att det kommer att gå jättebra för dig att byta, du är modig och öppen för nya saker.

Lycka till med ditt val (som jag inte kan bestämma åt dig, men jag hoppas du har fått några saker att fundera kring)

Hälsningar

Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar