Frågor och svar om ätstörning

30 May 2013, 20:23 526
Tjej, 14 år
Question


Hej jag har blivit diagnosticerad med ätstörningen UNS då jag rasade 16.3 kg på 5 månader. Egentligen var det anorexia men min behandlare glömde byta diagnos när jag lyckades gå upp 5 kilo och inte bli inlagd. jag är 159 cm och vägde som lägst xx.6 kg, idag väger jag xx-xx kg. Problemet är att jag blivit sjukare men tappat kontrollen. Nu äter jag ca 2000-2500 kcal om dagen och allt annat än riktig mat. jag äter aldrig tre riktiga mål om dagen utan kan sitta och hetsäta annat som ett helt paket glass m.m. Eftersom att jag är sjuk får jag en otrolig ångest och har rispat upp armarna vid x-antal tillfällen. Hur ska jag hantera min ångest? jag får ingenting gjort och mår hemskt. Min behandlare på SCÄ är inte till nån hjälp. Hur hanterar man ångest? jag vill inte bli tjock igen. Men med den här farten kommer jag bli 1000 kg innan sommarlovet. Jag gick upp 4 kg på en vecka. jag vill bara dö, då slipper jag allting, slipper att bli frisk vilket går åt helvete och slipper all ångest och alla problem.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag vet att det är väldigt jobbigt att gå upp i vikt, att det var då man ofta mår som sämst.
Vad jag undrar är om du talat med din behandlare om det här? Eller någon annan kontakt på SCÄ? Att det nu krisar ordentligt och att allt är superjobbigt. Jag önskar att jag bara kunde blåsa iväg all din ångest och alla problem. Jag kan bara säga att jag vet, jag har varit igenom allt det där själv. Att börja äta igen och känna sig stor som ett hus. Den tröst jag kan ge är att det går över. Det blir stora svängningar i börjar. Det är svårt att i början bara kunna äta mat och måttligt med sötsaker. Hela kroppen och psyket bara skriker efter att få äta allt det man hållit sig ifrån. Det planar ut med tiden. Du kommer inte väga 100 kg. Det tar bara lite tid att hamna i balans. Ha tron kvar. Fundera över om det skulle ge dig något att ha en mentor. En person som jag som också gått igenom samma sak men som idag är helt frisk. Det är ingen ersättning för behandlingen på SCÄ men ett komplement. Tror faktiskt att det är planerat att vi ska komma dit och prata om det. Håll utkik eller läs mer på hemsidan abkontakt.se


Du klarar det här även om du har svårt att tro det just nu. Prata med din behandlare eller någon annan du har förtroende för där. Släpp in dem i att det just nu stormar.

Stor styrkekram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar