Frågor och svar om gymnasiestudier

3 Jun 2013, 11:37 159
Kille, 15 år
Question


Jag har haft f i 8an ,men i 9an fick jag E första terminen och sökte Gymnasium , det var perfekt var så förväntansfull och sen får jag besked att NP gick dåligt och han förnekade att jag skulle få F i slutbetyg men sa det till mina föräldrar ,nu är dom besvikna ,arga och tycker jag är misslyckad känner mig kränkt orkar inte längre och 5 dagar innan minn födelsedag nu tvingas jag gå PRIV på en linje jag inte vill gå på :(-

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Vad tråkigt att det inte blev som du hade tänkt dig.

Som elev har man alltid rätt att få ett betyg motiverat, att få veta av läraren på vilka grunder betyget är satt. Det är alltid dina kunskaper som bedöms, och man har som lärare olika möjligheter och tilläfllen att se kunskaperna: på muntliga och skriftliga prov men även på lektioner.

Ibland känns det bättre om man får förklarat för sig varför man har fått det betyg man har fått, så att man verkligen förstår hur läraren har tänkt.

Jag tycker därför att du ska be om ett möte med läraren, kanske att dina föräldrar också är med, så att du i lugn och ro får lyssna vad läraren har att säga om varför hen har gett dig det betyget.

Dessvärre ändrar inte samtalet att du behöver gå på ett introduktionsprogram till hösten, betyget är ju satt. De som är bra är att du inte har mycket att ta igen, så inom en snar framtid så går du på det gymnasieprogram som du vill gå!

Lycka till, jag tror på dig :-)

Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar