Frågor och svar om första gången

1 Jun 2013, 12:15 682
Tjej, 13 år
Question


Hejsan! Jag undrar om det gör ont första gången man har sex? Får man ha sex när man är 13 om man vill själv?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det bör inte göra ont första gången man har sex, eftersom det handlar om att lyssna på sin kropp och känna efter vad som känns rätt eller fel. Är du som tjej inte tillräckligt våt kan det vara smärtsamt med samlag, därför är det viktigt med förspel och även glidmedel som komplement. 

Jag kan tänka mig att du har hört talas om mödomshinnan som sägs spricka första gången man har sex, och jag vill i så fall informera dig om att den endast är en myt. Ett ord som börjar användas allt mer är slidkrans, vilket är som en krans som sitter vid slidöppningen. Du kan läsa mer om den här, http://www.sexperten.nu/uncategorized/modomshinnan/ och http://www.sexperten.nu/uncategorized/ny-kunskap/

Det är en viktig fråga du tar upp, och det finns en lag som säger att den som är över 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år. Lagen säger alltså inte att du som 13 år inte får ha sex med någon som också är under 15 år, inte heller att du som 13 år inte får ha sex med någon som är över 15 år om du själv vill. Lagen är till för att skydda unga individer. Du kan läsa mer om lagen här, http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Att ha sex för första gången är ett stort beslut och det är därför viktigt att uppleva sig redo för att klara av att hantera de eventuella känslor som dyker upp efteråt. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar