Frågor och svar om självförtroende

9 Jun 2013, 09:34 335
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag har extremt dåligt självförtroende. Jag vågar knappt prata med folk. Jag känner mig ful, dålig och tjock fast jag väger 39 och är 16 år. Mina tankar går runt heeeela tiden. Har svårt att koncetrera mig i skolan för att jag tänker så mycket på hur jag beter mig, hur jag ser ut, vad andra tänker om mig osv. Vad ska jag göra?, har du några tips? HJÄLP

Svar

Hej på dig,

Tack för din fråga!

Det är viktigt att acceptera sig själv för den man är. Gör man inte det och man hela tiden försöker att passa in i olika sammanhang för att tex inte sticka ut, kommer man till slut att känna sig ganska "rotlös" och man vet inte vem man till slut är. Om man hela tiden koncentrerar sig på vad andra tycker och tänker om en och hur man ska agera i nästa sekund, är det svårt att vara sig själv, svårt att slappna av. Det kan kännas väldigt stressande och så ska man inte behöva leva sin vardag. 

Fråga dig själv, vart kommer dessa känslor ifrån? När började de? Varför släppte jag in dem? Hur vill jag att mitt liv och min vardag ska se ut? Vad saknas och vad är ett första steg emot att må bättre? Lista ner alla saker som du skulle vilja ha i ditt liv. Tex: Jag ska vara självsäker och förstå att jag blir accepterad för den jag är. Skriv ner allt i positiva former, skriv inte med ordet INTE. Hjärnan funkar  så att den inte hör ordet inte och om man tex skriver: jag ska inte tänka på hur jag ser ut, då hör den: jag ska tänka på hur jag ser ut. Skriv en lista och läs den för dig själv och våga tro på den. Sanningen för din hjärna är den du matar den med. Säger du att du är ful och dålig, kommer den att tro att du är det. Om du matar den med positiva saker kommer den att automatiskt att tro på det. Se dig själv som den person som du vill vara och du kommer lite i taget börja agera som den.

Hoppas att du känner att du fick några handfasta tips!

Lycka till!
Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar