Frågor och svar om p-piller

1 Jun 2013, 12:00 266
Tjej, 16 år
Question


hej jag ska börja ta Yasmin 28 och de har sagt man ska börja på mensens första dag. Men jag kan liks inte vänta tills dess utav en anledning. Vad händer om man börjar ta det innan man fått mensen? är man fortfarande skyddad då ? kan de bli några konstiga "konsekvenser" av de ?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Varför man rekommenderas vänta med att börja ta p-piller till mensens första dag är för att då är man skyddad från första dagen. Du kan alltså börja ta p-piller innan mensen, men då är du inte skyddad mot graviditet, utan bör använda kondom som komplement under de första 7 dagarna. Det är också viktigt att du är säker på att du inte är gravid när du börjar med p-pillrena, då fostret kan påverkas av de hormoner som finns i p-piller. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar