Frågor och svar om anorexia nervosa

29 Jun 2013, 22:05 291
Tjej, 13 år
Question


Heej jag undrar asså jag äter inte så mycket och är smal men jag tror inte att jag har anorexi men vill gärna veta hur man vet att man har anorexi!

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Tack för din viktiga fråga. Du skriver att du inte äter så mycket  är smal, det kan ju egentligen bero på massa olika orsaker, men eftersom du frågar om just anorexi anar jag att du själv känner en oro för att det skulle kunna vara det, eller kanske någon annan ätstörning.

Även om du har anorexia eller inte vill jag först säga att det finns massa bra hjälp att få, oavsett vilken ätstörning det är, (och även om det inte ens är en ätstörning men att du har tankar kring mat).

För att utreda om man har anorexi finns några kriterier man ska uppfylla, som är viktfobi, att vara fixerad vid sitt kroppsutseende och att ha en kroppsvikt som ligger under 15 procent av din personliga viktkurva.

Jag skickar med en länk där du kan göra ett test och se om du har en ätstörning. Det är jättelätt och har bara 5 frågor, men är väldigt bra. Här kommer den: http://www.atstorning.se/har-jag-en-atstorning-2/mer-information-och-hjalp/scoff/

Lycka till!!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar