Frågor och svar om byta religion

24 Jul 2013, 11:41 202
Tjej, 13 år
Question


Hej!
Jag är Kristen och vill bli Jude. Jag vill det df att ag tycker om det mer och dom har en mer bättre syn på Jesus.
Jag undrar hur man gör för att bli Jude.
Kan en Jude ta konfirmation?
Och hur ska jag berätta för min familj?
Tacksam för svar! /Elin:)

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Oj!

Jag blir lite nyfiken på vilken syn på Jesus judarna har som du tycker är "bättre"...? Jag vet faktiskt inte så mycket om hur  moderna judar betraktar Jesus, men tycker att det finns en hel del annat i den judiska traditionen som verkar tilltalande, bla deras öppenhet för diskussion och resonemang  runt tolkningen av de heliga skrifterna.  För att bli jude måste du kontakta en judisk församling, kanske deras rabbin, och höra vad de tycker du behöver lära dig/fundera över.  Jag vet att det finns något slags motsvarighet till konfirmation som kallas bar/bat mitzva   då man först studerar och lär sig om den judiska tron och sedan firar att man uppnått den "religiösa myndighetsåldern".  Vanligen är detta när man är ungefär 12 år gammal, men kan fömodligen göras senare också.

Hur du kan berätta detta för din familj beror alldeles på vad din familj har för inställning till religion i allmänhet, och kristendomen i synnerhet.  Det är därför lite svårt att ge dig råd, men jag tänker att det i allmänhet är bättre att börja prata om sina funderingar och tvivel/tankar, och resonera med andra, än att bara ställa dem inför ett färdigt faktum: "jag vill bli jude".  Kanske blir det lättare om familjen kan förstå vad det är som du inte trivs med i den kristna tron?

Lycka till!

Karin 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar