Frågor och svar om självmordstankar

14 Jun 2013, 14:55 317
Kille, 12 år
Question


Hej. Min mamma slår ibland för att jag får dåliga betyg, hon tar också min dator för att jag vill bli något som har med datorer att göra, jag får självmords tankar ibland och ibland vill jag slå sönder saker för jag blir så ledsen, vad ska jag göra?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej, tack för att du mailar din fråga till oss! 

Din mamma gör fel när hon slår dig. En vuxen får aldrig någonsin slå eller skada ett barn, det spelar ingen roll hur dålig betyg du har. När man blir utsatt för att någon slår en eller är elak på andra sätt så kan man bli ledsen och tänka jobbiga tankar. Man kan också precis som du skriver vilja slå sönder saker för att man är frustrerad och ledsen. 

Det viktigaste är att din mamma måste få hjälp så att hon slutar att slå dig. Det är viktigt att du vågar berätta för någon vuxen som du litar på om hur du har det. Det kan kännas läskigt, och kanske är du rädd för att din mamma hamnar i fängelse eller att du aldrig får träffa henne igen. Det som behövs är att din mamma får stöd och hjälp i att hantera när hon blir arg så att hon inte ska göra dig illa. Det är också skönt för dig att ha någon att prata med om det som hänt. 

Fundera på om det finns någon vuxen som du litar på. Kanske skolsköterska, kurator eller någon på ungdomsmottagningen? Det kan vara en lärare eller mentor också. Om du vill få mer stöd så maila någon av oss på Nätvandrarna. Min mail är [email protected] 

Ta hand om dig och lycka till! 


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar