Frågor och svar om bröst

7 Jun 2013, 11:26 1075
Tjej, 13 år
Question


Hej! Jag har haft min mens i 3 år nu och mina bröst är typ nästan lika små. De växer ingenting och de ömmar aldrig heller! Har de slutat växa? Kan man börja ta ppiller om man är 13 som jag? Jag vill verkligen ha större bröst! Jag är inte helt platt, men eftersom att jag har börjat träna ganska mycket såå.. :/ tacksam för svar :)

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Våra kroppar är väldigt olika och växer i olika takt. Eftersom du är 13 år ska du inte vara orolig för att dina bröst har slutat växa, utan de lära växa fram tills du är i 20-årsåldern. Precis som allt annat som växer, så växer också brösten mer eller mindre i perioder. Det är som när man växer på längden, ena året växer man knappt inget och nästa år växer man kanske 10 cm. 

Det finns ingen åldersgräns för när du kan börja med p-piller. Därför råder jag dig att ta dig till närmsta Ungdomsmottagning där du tillsammans med en barnmorska kan få hjälp med att komma fram till om du ska börja ta p-piller. Du hittar din Ungdomsmottagning här, http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/.

Jag tycker inte du ska oroa dig för dina bröst, då du inte är färdigutvecklad. Tänk dessutom på att alla är vi olika, vissa har små, fasta bröst och andra stora, hängiga bröst. Det är det som gör oss unika.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar