Frågor och svar om preventivmedel

9 Jun 2013, 17:43 931
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag och min kille är inte tillsammans men vi myser och har sex ändå. Jag blev nyss av med oskulden som gjorde mycket ondare än jag någonsin hade trott, vi körde med kondom för att det var ändå första gången och ville bara bli av med den så fort som möjligt eftersom alla sagt att första gången är värst vilket det var! Men det gick inte så bra för han kom knappt in i mig eftersom jag var så sajt. Dagen efter skulle vi testa igen och då höll han på att pulla mig först där nere och då blev det mycket bättre. Han kunde komma in djupare och djupare. Vi testade olika sex ställningar och höll på i minst två timmar. Dock var det bara en 5-7 av 10 för han och han ville köra utan kondom nästa gång vilket leder till risker... Jag vet inte hur jag får tag på p-piller eller dagen efter piller men vill göra det så skönt som möjligt för honom. Ska jag lita på honom att han drar ut den innan han kommer eller kan man bli gravid ändå? Och vilka dagar är bäst att ha sex utan kondom och inte riskerar att bli gravid?

Skulle vara tacksam för svar! :)

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Först och främst vill jag säga att jag tycker att det är jättebra av dig att skriva in med dina funderingar och jag ska göra mitt bästa för att svara så bra som möjligt. 

Första gången eller första gångerna en har sex kan det som du skrev göra ont, därför tror jag det är väldigt viktigt att en tar det försiktigt och "värmer" upp ordentligt dvs har ett lång förspel och att en känner sig riktigt redo. 

Jag blir lite bekymrad över att du skriver att du vill göra det så skönt som möjligt för honom och därför funderar på att ha oskyddat sex, sex är något mellan två personer och det är jätteviktigt att det känns skönt och bra för båda. Jag tycker inte du ska "köra" utan kondom endast för att göra det så skönt som möjligt för honom. Det är otroligt viktigt att sex är en upplevelse som är på dina villkor och som är skönt för dig. Det är bådas upplevelser som räknas och jag tycker hans sätt att bedöma sexet på en skala är lite märkligt. För att ha bra sex krävs det att två människor njuter tillsammans! 

Jag skulle säga att kondom är det bästa preventivmedlet då det skyddar både mot könssjukdomar och mot graviditet. Sen om du känner att du hellre vill använda dig av andra preventivmedel så som spiral, p-piller,p-ring, p-plåster mm så är det viktigt att ni båda går och testar er hos en ungdomsmottagning så ni är säkra på att ni inte har några könssjukdomar. På ungdomsmottagningen kan du även få recept på p-pilller eller tillgång till andra preventivmedel.

Angående dagen-efter-piller så ska de endast ta i de fall då till exempel kondomen har spruckit eller det har varit några andra omständigheter som har gjort att en inte haft tillgång till preventivmedel, dagen-efter-piller ska alltså inte användas som preventivmedel utan mer som en sista utväg om något gått snett. 

Att dra ut den innan killen får utlösning är INTE på något sätt säkert och är inte ett alternativ som preventivmedel, under samlaget kan det komma försatser som inte märks men som ändå kan göra en gravid. Detta är inget som killen kan styra och därför är att dra ut den innan utlösning inget att rekomendera. 

Jag skulle heller inte säga att det finns några speciella dagar då en kan ha sex utan att bli gravid, under menscykeln finns det en period då en är fertil men eftersom sperma kan leva kvar inne i kroppen och att ens menscykel kan vara varierad så skulle jag säga att det är näst intill omöjligt att säga någon dag då en helt säkert inte kan bli gravid. 

Hoppas du fick lite svar på dina funderingar!

Ta hand om dig! 

Varma Hälsningar

Amanda  

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar