Frågor och svar om preventivmedel

9 Jun 2013, 21:28 262
Tjej, 16 år
Question


Hej igen:p
När jagnskrev att det var för att han skulle ha det skönt var för att hela förra gången såg han till att jag hade skönt och han var skit koncentrerad på att det inte skulle göra för ont på mig och då kunde han inte njuta riktigt plus att han sa att när man har kondom blir det inte lika skönt.
Men hur gör man för att på p-piller på smidigaste sätt? Kostar dom? Hur mycket ska man ta dom? När ska man börja med dom? Är det 100% säkert att inte bli gravid då fast han kommer i mig?

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej igen!

Vad bra, låter toppen att ni kan snacka om hur ni vill ha det och så vidare! Var inte meningen att på något sätt att kritisera eller döma er relation, var bara en liten tanke som dök upp utifrån det du skrev.

Enklaste sättet för att få tag i p-piller är att gå till ungdomsmottagningen. 

Antingen kan du boka tid eller så kan du gå dit under deras drop-in-tider. Väl där kommer du få prata med en barnmorska Eller någon annan som arbetar där och så kan ni tillsammans komma fram till vilket p-piller som skulle passa dig bäst.

Det finns många olika sorters p-piller och när och hur en ska ta dem varierar på sort. Jag tror att det vanligaste är att en tar ett om dagen ungefär på samma tid varje dag.

Om jag inte minns helt fel så brukar det ta ca 1vecka innan de börjar "skydda" en, under den tiden så rekommenderas det att en använder kondom.

Jag tror att Kostnaden varierar beroende på p-piller, men fram tills en är 23 subventioneras p-piller av staten så de kostar inte så väldans mycket att köpa.

Tror inte det finns något preventivmedel som är 100%säkert men beroende på p-piller så tror jag att de är runt 99% säkra. Jag är dock inte helt säker på detta så kan vara värt att extra kolla det. 

Mer information kan du hitta på www.umo.se, ungdomsmottagningen på nätet eller så kan de berättar mer när du besöker ungdomsmottagningen. 

Om du undrar något mer är det bara att skriva in till mig!

Ha det toppen och varma hälsningar ifrån 

Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar