Frågor och svar om byxmyndig

10 Jun 2013, 17:22 259
Tjej, 13 år
Question


Hej! Hur gammal måste man vara för att ha sex? Får man om man är 13 år, och om pojkvännen är lika gammal?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det finns en lag som säger att den som är över 15 år inte får ha sex med den som är under 15 år, något du kan läsa mer om här http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/. Lagen är till för att skydda unga individer från att bli sexuellt utnyttjade. Är du 13 år och din pojkvän lika gammal får ni alltså ha sex enligt lag. 

Något jag tycker är viktigt att ni funderar på innan är om ni verkligen är redo. Att ha sex är ett stort steg in i vuxenvärlden, som innebär mycket nya känslor, erfarenheter och ny kunskap. Jag önskar nämligen inte att ni kastar er in i något ni senare ångrar eller mår dåligt av. Är ni redo kan sex bli en väldigt njutningsfull kärlekshandling er emellan.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar