Frågor och svar om p-stavar

11 Jun 2013, 09:42 2059
Tjej, 15 år
Question


Hej! Jag har en p stav som ja precis för några månader sen satte in, o min kille och jag hade sex när jag hade mens, lite äckligt ja vet.:) och eftersom ägget ska ut så undrar ja om man kan bli gravid ändå? P staven är ju ändå bara 95% säkra...

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det är inte äckligt att ha sex när man har mens, tänk bara på att infektionsrisken ökar. Därför kan det vara bra att använda kondom även om man inte brukar göra det annars. 

P-staven förhindrar ägglossning genom det gulkroppshormon som staven innehåller, vilket innebär att inga ägg kommer komma ut. Risken finns alltid att man kan bli gravid, men p-staven är mycket säker. Enligt RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) blir mindre än 1 av 100 kvinnor per år gravida om de använder p-stav. Jag tycker därför inte du bör oroa dig, utan oddsen ligger på din sida och risken att du blir gravid är mycket liten.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar