Frågor och svar om utseende

30 Sep 2013, 14:27 416
Tjej, 16 år
Question


Om vi säger att en helt vanlig tjej börjar i en skola och hon hamnar bland de ''populära'' gänget med dom snygga flickorna, en kille säger att hon är snygg, folk börjar fundera och plötsligt blir 1 till 2 och sedan till flera. Nu är tjejen skit snygg enligt alla, men egentligen är hon inte alls så fin? Varför är de så? För om en person tycker något så tycker oftast alla andra likadant eller hur? Jag vet inte varför men jag stör mig så sjukt på det.

Svar
Sara Ek
Sociolog, Addgender

Hej!

Jag förstår hur du menar. Ja, ibland och särskilt i skolan kan det ju vara så att folk verkar tycka väldigt lika om saker och ting.

Jag tror att det handlar om att man inte alltid vågar säga rakt ut vad man tycker, av rädsla för att vara den enda som tycker det. Kanske tror man att om man tycker annorlunda än de flesta så kanske man blir retad eller utsatt för mobbning eller liknande, och därför känns det säkrare att bara hålla med. 

Det här brukar bli bättre ju äldre man blir, och ju starkare självförtroende man får. Och ibland behövs det bara att en person vågar vara ärlig om vad man innerst inne tycker, så vågar flera vara det. 

En annan viktig sak tycker jag är att inte fundera så mycket på om folk är fina eller inte. Smaken är olika och ett utseende är egentligen inte så viktigt. Utseendet säger inte så mycket om en person, alltså om personen är snäll, en bra kompis med mera. 


Hälsningar

Sara

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar