Frågor och svar om lukt

30 Jun 2013, 12:13 201
Kille, 19 år
Question


Hejsan! Nu är det som så att jag har ett problem.
Jag känner nästan aldrig dofter... detta är jobbigt för dofter är ju en del av livet? Men jag äter inte alls mycket heller, p.g.a
"Man äter med sinnena" Doft är ett sinne och det gör att jag nästan inte gillar att äta något alls :S

Som liten hade jag stort problem med att "pillainäsan" för att jag alltid var så snorig.. Och nu när jag läst om dofter och allt det så står det:
"Människans luktreceptorer, d.v.s de sinnesceller som registrerar luktämnen, sitter samlade i ett litet organ högst upp i nästaket"

Kan det då vara som så att dessa förstördes när jag hade sånt problem när jag var liten? eller finns det andra orsaker som gör att jag nästan aldrig känner dofter? Jag känner dofter endast när jag har det som luktar ska, alldeles vid näsan, så antagligen har jag väldigt få respektive dåligt luktsinne/luktreceptorer.

Jag har aldrig heller blött näsblod, vilket betyder att jag troligen har stort lager hud i näsan innan man kommer innan för det, detta kanske är en anledning till att jag känner så svag doft?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Doft
http://sv.wikipedia.org/wiki/Luktsinne

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag tittade lite snabbt på länkarna som du angav och de gjorde mig lite, men inte särskilt mycket, klokare. Tyvärr är det här, som du kanske förstår, ett område som jag inte kan så mycket om. Det är istället ett område som du bör tala med medicinsk personal om. Men, jag förstår absolut att det här är jobbigt. 

Läs följande artikel från Sjukvårdsrådgivningen: "Nedsatt lukt- och smaksinne". Där går bland annat att läsa om orsaker till nedsatt lukt och smak (ex. förkylningar, slag mot huvudet och rökning) och några möjliga behandlingar. Men som sagt, jag tycker du bör ta kontakt med skolsköterskan/vårdcentralen om du störs mycket av det här. De har på allvar möjlighet att hjälpa dig, det har tyvärr inte jag.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar