Frågor och svar om p-piller

13 Jun 2013, 12:09 359
Tjej, 22 år
Question


Hej!
Jag äter Neovletta och glömde dag 4 eller 5 i vecka 3 ta p-pillret och tog det ca 18 timmar efter tänkt tid tillsammans men dagen efters piller. Jag fortsatte sedan på ny karta utan att göra uppehållet på 7 dagar. Jag har inte fått någon mensblödning, utan bara liten genombrottsblödning, men har ont i magen lite då och då, liknande lätt mensvärk. Undrar om du vet vad det kan bero på?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Om det gått mer än 12 timmar från då man skulle tagit sin tablett finns det risk för att man inte längre är skyddad mot graviditet. Men eftersom du tog ett dagen efter piller bör du inte ha blivit gravid. Jag råder dig ändå att ta ett graviditetstest ungefär tre veckor efter att du tog det akuta p-pillret för att vara säker på att du inte är gravid.

Att du valde att hoppa över mensen därefter genom att direkt börja på en ny karta är ofarligt. Det rekommenderas dock inte att skjuta fram mensen mer än under några månaders tid, utan man bör ha mens iallafall 4 gånger om året. Att du fått lite blödningar och har ont i magen ibland är troligtvis en biverkning som kommer av att du skjutit upp mensen. Vill du fortsätta äta fler kartor i sträck, bör du kontakta den barnmorska eller läkare som skriver ut Neovletta till dig för att diskutera kring detta.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar