Frågor och svar om menstruation

13 Jun 2013, 12:11 178
Tjej, 17 år
Question


jag har inte fått min mens på mer än ett år nu. Men ja fick min första mens för typ 2 år sen och då fick ja min mens en gång per år och det var i Maj-månaden, men nu har Maj-månaden redan varit förbi så...är det nåt fel på mig..????

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Utifrån vad du skriver förstår jag det som att du aldrig haft regelbunden mens, utan att den endast kommit en gång om året. Att ha oregelbunden mens de första året är vanligt, men att endast ha mens en gång om året låter inte naturligt. Ofta kan stress, matvanor och extrem träning påverka menstruationen. Om du äter dåligt och tränar mycket kan det vara orsaken till varför din mens uteblir. 

Jag råder dig att ta kontakt med skolsköterskan på din skola eller ta dig till närmsta Ungdomsmottagning, som du hittar här http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/. Där kan du få möjlighet att tala med någon för att se om det kan vara stress, mat eller träning som är de bakomliggande orsakerna och även få en fysisk undersökning för att se så allt ser rätt ut och fungerar som det ska.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar