Frågor och svar om juristutbildning

13 Jun 2013, 08:29 411
Tjej, 15 år
Question


Hej där!
Jag ska börja med att berätta lite grand om mig. Jag heter Sandra och jag är 15 år gammal. Jag har just slutat årskurs 8 och jag är inte säkert på vilken gymnasium jag ska gå.

Nu tänker jag för att gå på EK programmet > Juridik. Jag vile gärna veta vad man ska göra om man vill bli Jurist/Advokat. Och sen, om man vill arbeta utomlands, kan man göra det eller inte? Jag menar, orkar man att arbeta utomlands som Advokat om man har just slutat skolan i Sverige?

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej Sandra!

För att bli jurist behöver du läsa Juristprogrammet på universitetet, en utbildning som tar ca 4 år att genomföra. Man kan läsa programmet på några olika orter i Sverige. Det krävs i regel höga betyg från gymnasiet eller höga poäng på högskoleprovet för att komma in på Juristprogrammet. När du börjar gymnasiet, prata med skolans syokonslulent direkt (boka tid via din mentor) och fråga vad som krävs för at tkomma in på ett Juristprogram.

Inom Juristprogrammet på universitetet kan man ha ett utbytesår i ett annat EU-land och läsa juridik på ett universitet i Europa. Det skulle kunna vara en första väg att gå för att se om det passar dig att bo utomlands.

Sen vill jag också passa på att säga att det är viktigt att vara öppen för att man också kan ändra sig vad gäller yrkesval. Du är ung och mycket kan hända som gör att du ändrar dig på vägen!

Lycka till, jag är säker på att det kommer bra för dig :-)

Hälsningar

Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar