Frågor och svar om talgkörtlar

13 Jun 2013, 12:14 504
Tjej, 17 år
Question


Hejsan.
Jag är en 17-årig tjej och jag har sedan i söndags märkt att jag har en stor hård knöl vid sidan av underlivet (ungifär där låret börjar och underlivet börjar) mellan klitoris och slidan. Knölen är rätt så stor, lite mindre än en pingisboll med en form av en mandel känns det som. När jag sitter, står, går eller kommer åt denna knöl som jag hela tiden gör förutom när jag ligger när och särar på benen så gör det jätte jätte ont och vid knölen och lite utanför den så är det svullet och rött. Jag kan inte göra något för att det gör så ont så fort jag kommer åt denna knöl.. vad är det för knöl och vad ska jag gö? Den blir inte mindre utan det känns som om den blir större och större och gör bara ännu ondare :'(

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det låter som om någon körtel svullnat upp, antingen en talgkörtel eller bartholinis körtel som man har vid vardera sida av underlivet. Anledningen till varför körtlar kan svullna upp på detta sätt är att deras utförsgång täppts igen och det är också därför den fortsätter växa. Ibland kan körtlarna försvinna av sig själva, men eftersom du upplever problem och har ont bör du ta kontakt med vården för att ta bort den genom att tömma den. Du kan kontakta din Ungdomsmottagning (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/), vårdcentral eller gynekologiska mottagning på det sjukhus där du bor för att få hjälp med körteln.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar