Frågor och svar om träning

11 Jul 2013, 13:19 166
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag är en 16 årig tjej. och jag stör mig så sjukt mycket på min kropp :(. jag är 156 cm lång och väger 48 kg. Problemet är jag vet inte riktigt hur jag ska träna för att få den fina dröm kroppen jag alltid velat ha. Jag har alltid velat ha en stabil kropp. Snälla hjälp!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

För det första så vet jag inte vad din "drömkropp" innebär. Det i sig gör din fråga väldigt svår att besvara. Men, vill du ha en stabil och vältränad kropp så är det allsidig träning som gäller - inget annat. Det innebär i sin tur att ju mer varierat du tränar, desto bättre resultat kommer du på sikt att uppnå. Mitt råd är alltså att du provar på en massa olika sporter/aktiviteter. Alla ger de dig något, på ett eller annat sätt. Som regel kan du ju försöka att kombinera konditions- och styrketräning. Det är alltid en vinnande kombination. Sedan tycker jag att du bör fundera på vad du gillar för sporter/aktiviteter. Det enda sättet att fullfölja sin träning är nämligen om man gillar det man håller på med. Så, vilka sporter tycker du om/skulle du vilja prova på? Löpning, spinning, gympa, Zumba, simning, tennis, klättring ... eller kanske någon lagsport? Du får prova dig fram. För styrketräning kan du kolla in styrkeprogrammet.se. Där finns många olika övningar att välja bland. Ett annat alternativ är att gå på gym och få hjälp av en personlig tränare.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar