Frågor och svar om blöda

15 Jun 2013, 10:35 392
Tjej, 14 år
Question


Jag är rädd för att det ska göra ont när man har sex för första gånger! Eller om det plötsligt börjar blöda! Vad kan jag tänka på och gör det verkligen så ont som vissa säger? Tacksam för svar :)

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

För att skapa de bästa förutsättningarna är det viktigt att som tjej vara tillräckligt våt om man har tänkt ha penetrerande sex. Har man svårt att bli våt bör man komplettera med glidmedel. Om man är nervös eller känner sig obekväm kan också det påverka huruvida det gör ont vid samlag, eftersom man då spänner sig och musklerna slappnar inte av. 

Tidigare har det ofta pratats om att mödomshinnan spricker första gången man har sex, det är dock inte sant. Man har på senare år kommit fram till att det inte finns någon hinna, utan alla tjejer har istället en slidkrans. En slidkrans är som en krans som sitter vid slidöppningen och ser olika ut hos olika personer. Jag råder dig att läsa mer om slidkransen på följande länkar: http://www.sexperten.nu/uncategorized/modomshinnan/ och http://www.sexperten.nu/uncategorized/ny-kunskap/.

Jag hoppas detta minskat din oro och att du nu vet lite mer om hur du ska förbereda kroppen inför att ha sex första gången. Tänk också på att du även mentalt och känslomässigt bör känna dig redo inför att ha sex, därmed menat att du ska uppleva dig kunna handskas med de känslor som kan uppstå under och efter sex.

Eftersom du är under 15 år råder jag dig även att läsa lite om lagen som förbjuder de över 15 år att ha sex med de under 15 år. Du hittar information här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar