Frågor och svar om utseende

29 Jun 2013, 23:51 328
Tjej, 14 år
Question


När jag var tretton år gammal så började folk inklusive jag själv att bry sig om hur man såg ut, jag tyckte själv att jag var fin och hade fina kläder, men jag var överviktig och jag hatade min kropp. Vissa började kalla mig för fetto o.s.v jag insåg att de hade rätt och jag började träna och åt mycket mindre nästan inget. Vist efter efter ett tag så jag en förbättring men jag var fortfarande tjock så jag lärde mig att efter jag hade ätit så stoppade jag fingrarna ner i halsen så jag spydde upp maten nu är jag fjorton och är smal men jag kan inte sluta spy när jag har ätit, jag kan inte äta med människor för då kan jag spy och då kan dom se vad jag har gjort, det skulle vara slutet för mig.. Hur får jag det att sluta? Jag vill kunna äta igen iallafall lite, för är jag smal nu.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Tänk hur långt det kan gå i jakten efter att bli smal, trots att du själv tyckte du var fin och hade fina kläder som du skrev i början. Att stoppa fingrarna i halsen är så farligt, och det kan tillslut sätta sig på hjärtat. Det handlar om att bryta det beteende som du har startat. Det som är jättebra är att du säger att du vill kunna äta igen. Frågan är om du vill göra det själv och känner att du klarar det, eller om du behöver hjälp med det. Det finns massa bra ställen att gå till om man spyr upp maten. Försök att komma iväg till en ungdomsmottagning, så kan de hjälpa dig vidare. Om du har spytt i ca ett års tid kan det vara bra att kolla upp dina värden och hur din kropp mår. Det verkar som att du inte vill att andra ska veta att du har detta problemet, men ibland kan det vara vändningen, just att berätta för någon, för att kunna få stöd under tiden man ska försöka börja äta igen, utan att spy.

Sist men inte minst, du kan bli fri från det här, och försök hitta din styrka för att bli det. Tror på dig!

Kram från Annso


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar