Frågor och svar om stress skola

26 Jun 2013, 20:59 156
Annat, 14 år
Question


Hur hittar man en balans i skolarbetet? Har alltid höga krav på mig själv och blir aldrig riktigt nöjd med det jag gör även fast jag egentligen borde det. Och om jag inte hittar någon bra balans kommer åttan att bli jättejobbig. Arbetade i princip i hjäl mig förra terminen.

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej du!

Det problem du beskriver är det jättemånga som har, du är verkligen inte ensam. Jag har träffat så många tjejer (men killar också) som har så otroligt höga krav på sig själva och pressar sig själva för hårt. Inte ens när det går bra, om man tex får bra på ett prov, så kan man njuta av det utan de sa att de bara hade tur osv.

Jag tycker att skolorna och lärarna borde ta upp det här i klasserna och prata om stress och höga krav. Men, nu är det dig det handlar om och tyvärr har jag inget enkelt svar. Att du "jobbade i princip ihjäl dig förra terminen" låter verkligen inte bra, så ska det inte vara. Kan du få hjälp av någon vuxen att göra ett schema över veckan där du skriver in allt du gör? Lektioner men även när du ska göra läxor på kvällen MEN också tid när du ska vila eller göra sådant som gör dig glad. Vad gör dig glad? Om det är att träna eller gå på bio, schemalägg det med. Detta kan vara ett sätt, men det finns kanske fler. Kan du träffa skolans kurator och berätta hur du känner? De brukar vara jättebra på sånt här med stress.

Glöm heller inte att du är värdefull och bra precis som du ÄR inte bara för vad du GÖR. Jag håller tummarna för dig!

Kram Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar