Frågor och svar om kondom

16 Jun 2013, 10:37 588
Tjej, 16 år
Question


Hej!
Jag har två frågor jag skulle vilja ha svar på.

Jag och min kille hade sex igår för första gången, det va lite nervöst och så men det gick bra. Men nu dagen efter gör det ont i underlivet, när jag sitter ner på en stol tex och när jag kissar svider det. Är det något man borde vara orolig över eller blir det så första gången för man kanske inte är van eller så? Det va första frågan.

Sen till andra frågan är att jag oroar mig väldigt mycket att tex kondomen har ett hål i sig eller att den inte satt på ordentligt och det gör att jag spände mig väldigt mycket. Och även om jag runkar av honom sen när han kommer att jag ska få in det i mig på något sätt, vet att det låter konstigt, men jag tänker bara på det. Hur ska jag få bort den här oron? Och kunna slappna av?
Kram

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Angående din första fråga, så kan det bara vara så att du är lite öm eftersom det var första gången. Kanske du inte var tillräckligt våt eller så spände du dig under tiden. Jag råder dig att läsa lite om slidkransen, den krans som sitter runt slidöppningen, här: http://www.sexperten.nu/uncategorized/modomshinnan/ och http://www.sexperten.nu/uncategorized/ny-kunskap/. Kan också vara att du kanske fått någon bakterie eller infektion i underlivet som gör att det svider när du kissar bland annat. Att det svider då du kissar kan vara ett tecken på urinvägsinfektion. Har du kvar symtomen råder jag dig därför att ta kontakt med vårdcentralen eller Ungdomsmottagningen http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/ på måndag. Där kan dom i så fall ge dig antibiotika, så du får ut infektionen ur kroppen. 

Jag kan tyvärr inte säga hur du ska göra för att få bort oron och kunna slappna av, utan det handlar helt enkelt om att försöka lita på kondomen. Risken finns att den eventuellt går sönder, men är man försiktig med naglar när man trär på kondomen och är du som tjej tillräckligt våt vid penetration bör det inte vara någon fara. Kondomer är ett väldigt säkert preventivmedel om de används på rätt sätt. Är du och din pojkvän osäkra på hur man trär på en kondom råder jag er att titta på filmen som ni hittar här: http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/Kondom/Hur-satter-man-pa-en-kondom/.

Slutligen, så länge du inte stoppar in dina fingrar med din pojkväns spermier på i din slida, finns ingen risk att du ska kunna bli gravid. Spermierna måste på något sätt komma in i din slida för att det ska finnas någon som helst risk för att du ska bli gravid. Därför behöver du inte oroa dig för det. 

Kram Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar