Frågor och svar om hjärnan

23 Jun 2013, 13:33 186
Kille, 17 år
Question


Under en period hade jag ett ticks som gick ut på att jag hade ett behov av att skaka på huvudet. Tickset pågick under en medellång period, det vill säga i cirka 2-3 månader. Behovet kom när jag var hemma. Jag gick inte runt och skakade på huvudet hela tiden utan det kom i små etapper. Skakningen var ganska kraftfulla åt olika håll. Min fråga är då om detta kan ha påverkat min hjärna. Jag tror att det har påverkat, men kan det ha påverkat hjärnan så mycket att jag förlorat massor av hjärnceller? Om så är fallet, är detta en permanent celldöd eller inte? Kan man återfå hjärncellerna genom exempelvis motion?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det här är verkligen inte mitt område av expertis. Men, jag hittade ett mycket intressant ljudklipp som jag tror besvarar de flesta av dina frågor. Lyssna här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5493817

Sammanfattningsvis: Ja, du kan ha förlorat en del hjärnceller. Men, det beror helt och hållet på hur våldsamt du skakade ditt huvud. Nja, till viss del återbildas hjärnceller. "Motion stimulerar nybildning av hjärnceller" (länk): Motion är bra för mycket och tycks till viss del kunna stimulera nybildning av hjärnceller.

Som sagt, det här är inte ett område som jag behärskar särskilt väl. Men, ta del av ovanstående länkar och googla vidare, så finner du säkert svar på dina frågor. Sedan tycker jag att om du är orolig eller påverkas mycket av det här att du ska uppsöka läkare för vidare rådgivning. 

Kram, Louise
Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar