Frågor och svar om byxmyndig

17 Jun 2013, 16:52 274
Annat, 15 år
Question


Jag är en kille på 15 år, född sent på året. Jag har nu träffat en tjej på annan ort som är 14 år, men född tidigt. det skiljer alltså drygt 1 år och 4 månader mellan oss, men 2 år sett till födelseåren. Om vi nu när vi ses nästa gång skulle ha sex, skulle detta, om båda var med på det, gå under undantaget ringa åldersskillnad?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det är vid 15-årsålder som man blir byxmyndig. Den lag som finns säger att det är förbjudet att ha sex med någon under 15 år. Lagen är dock till för att skydda unga individer från att bli sexuellt utnyttjade. Så är det som i erat fall där du är 15 år och hon 14 år är det ingen som straffas så länge det tydligt framkommer att det inte skett något övergrepp. Utan är det två unga personer som är kära och tillsammans kommer överens om att ha sex, är det fritt fram. Du kan läsa mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Lycka till med tjejen!

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar