Frågor och svar om p-piller

19 Jun 2013, 18:18 231
Tjej, 17 år
Question


Hej Ingrid wall ! jag har en fråga som jag skulle vilja ställa till dig. jag är 17 år och har en pojkvän so m är 18 och vi funderar på att ha ett barn nu vi är redo känner vi ! men jag slutade med p pillrena igår så ja har inte tagit någon idag så jag undrar när jag kan försöka göra till ett barn .. mvh X (Namn borttaget på grund av anonymitet)

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Skyddet från p-pillerna upphör efter ca 36 timmar, dock råder man kvinnor att vänta till efter dom haft första mensen utan p-piller att bli gravida. Det är inget farligt att bli gravid precis efter att man slutat, utan är mer av enkelhet för att veta hur långt gången man är när man väl blir gravid. Tidigare har man trott att hormonerna från p-pillrena som finns kvar i kroppen ett tag efteråt kan påverka fostret, men det är inget man finner bevis på idag.

Jag kan inte säga till dig och din pojkvän vad ni ska göra, men jag hoppas att ni funderat många gånger kring ert beslut och är väl insatta i vad att ha barn innebär. Lycka till med vad ni än bestämmer er för!

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar