Frågor och svar om våldtäkt

1 Oct 2013, 21:05 666
Tjej, 22 år
Question


Hej! Jag bestämde med en kompis att vi skulle ses hemma hon henne måndagen innan valborg för att laga mat och dricka öl. Sagt och gjort och framåt kvällen kände vi att det var läge för en utgång, så vi gick ut på ett ställe här i stan. Vi var båda berusade men jag kan bara tala för mig själv när jag säger att jag ändå var så pass nykter vid denna tiden på kvällen att jag ändå minns alls.
Däremot ett par timmar senare blev jag betydligt mer berusad, kysste en kille och dansade och så.
När det närmar sig stängning hade min kompis pratat ihop sig med ett killgäng på tre personer om efterfest, vilket först skulle ta plats i ena killens lägenhet. Detta blev inte av då hans mamma inte tyckte det var en bra idé så vi tog en taxi tillbaka till min väns etta.
Jag satt i knät på en av killarna i under taxiresan men var inte intresserad av något annat än att umgås med dessa.
När vi är hemma hos min kompis hade hon vodka som hon blandade drinkar av, varav hon gav en till mig. Jag känner vid detta tillfället att jag redan har druckit för mycket, och dricker därför inte upp drinken utan börjar dricka vatten.
När jag sitter på soffan mår jag uppenbart dåligt, pratar med en av killarna och som noterar detta, och fäller kommentarer som "precis så som du mår nu vet jag hur det är, jag har varit där så många gånger" osv. Jag går mellan soffan och toan, dock kräks jag aldrig men mår ändå inte helt bra.
När jag inte mår så illa längre känner jag att jag vill lägga mig ner och vila, då får jag ett lakan och kudde av min vän och däckar väldigt fort på soffan.
Nästa gång jag vaknar ser jag att en av killarna säger hejdå och lämnar lägenheten, strax efter det hör jag min vän säga något i stil med "men nu får du fan klä på dig!" och låter sur på rösten. Då ser jag att en av killarna är helt avklädd och går runt såhär av någon anledning. Jag är fortfarande väldigt full och nyvaken, men sätter mig upp och undrar vad det är som händer.
Då sätter sig den avklädda och hans kompis på varsin sida om mig och båda tar på mig, utanför mina trosor och på mina bröst (är klädd i trosor och tröja). De argumenterar om vem det är som ska "ha mig". Efter en stund går den killen som inte är avklädd till min väns sovrum och jag lägger mig ner för att somna om.
Jag vaknar av att killen som var avklädd har stoppat in sin kuk i min mun. Jag vaknar och förstår knappt vad det är som händer, han tar på mig. Han onanerar och lägger min han på sitt kön.
Detta pågår en stund och så så småningom drar han upp mig ovanpå honom, flyttar mina trosor så att han tränger in i mig och knullar mig. Jag säger flera gånger att han ska sluta, att jag inte äter p-piller, han hade ju inte kondom på sig. Efter en stund slutar han och får, vad jag uppfattade det som, utlösning i lakanet.
Jag somnar om.
På morgonen är han vaken, dricker vodka och lyssnar på musik. Jag är tyst, klär på mig, snörar på mig skorna och går. Gråter på väg hem och smsar en vän vad som hänt. Hon säger att jag ska anmäla, så jag åkte till ungdomsmottagningen som gjorde en anmälan åt mig.
Samma eftermiddag blev han häktad i tre dagar framåt.
Nu har jag inte hört från polisen på över en månad, och är så jävla rädd att de bara ska ringa när som helst och säga det gamla vanliga "ord mot ord", "brist på bevis".
Jag har inte ont längre, träffar inte en psykolog och har repat mig bra.
Jag är feminist och är väldigt politisk vilket har varit mycket förvirrande med detta som hänt och jag är väldigt osäker över mina känslor som har fötts i och med denna händelsen. Jag menar bland annat den kvällen så ville jag inte ha sex, jag ville inte bli väckt med en kuk i munnen men trots det så reagerar min kropp med upphetsning. När jag fick höra att han häktats så kände jag medlidande. Vad har jag gjort, tänkte jag.

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej! 

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag svarar på denna fråga såhär pass sent, under sommaren har det kommit in massor av frågor och jag har inte hunnit läsa igenom alla. 

Att ha massor av olika känslor inom sig efter en sådan här händelse är inte onormalt eller konstigt alls. 

Jag vill börja med att skriva att jag tyckte det var jättebra att du anmälde det som har hänt, det han gjorde var att ett brott och inte alls okej. Även om det var så att din kropp reagerade med upphetsning så förstår jag det som du inte ville ha sex, är inte ovanligt att kroppen reagerar annorlunda än vad huvud gör.  Och oavsett om din kropp svarade med upphetsning  eller ej så ville du ej ha sex och han respekterade inte det. Du har inte gjort något fel i denna situation och du har heller inte på något ansvar  för det som hänt. Jag vill återigen poängtera att det är killen som har begått ett brott och som har gjort fel i den här situationen. 

Det är inte heller konstigt att en kan känna medlidande när en hör att någon som begått ett brott mot en har häktats eller liknande, alla olika typer av känslor kan komma upp och jag tror det är viktigt att kunna få känna dessa känslor utan att "straffa sig" för att det inte är rätt känslor.

Förstår din rädsla för samtalet från polisen, förstår också din rädsla för att polisen ska lägga ner sin förundersökning. Men även om det skulle vara så att förundersökningen läggs ner så betyder det inte att brottet inte har begåtts eller att han inte gjorde fel. Och det betyder inte heller att anmälan var förgäves då den kan vara till nytta ifall killen begår liknande brott igen samt att din anmälan påverkar statistiken över våldtäkter och kan hjälpa till så att politiker känner tryck på sig att ändra de lagar som finns gällande våldtäkter idag. 

En tips kan vara, om du känner att det skulle hjälpa, att du ringer polisen och själv frågar hur det går med din anmälan. Då slipper du gå runt och tänka på att de kanske kommer ringa utan kan själv bestämma när du känner dig redo för samtalet. 

Har du varit i kontakt med någon tjejjour?, på tjejjourerna kan de hjälpa dig  och stötta dig under själva processen om du känner att du skulle behöva det. Min egen erfarenhet är att de på tjejjourerna är väldigt kompetenta och duktigt på det som de gör. Mer information om vilken som är din närmaste tjejjour samt massor av annan bra information hittar du här. 

Om du känner att du skulle behöva mer stöd och någon att prata med kan du antingen prata med någon av oss på Fryshusets Nätvandrare. Annars kan jag även rekommendera Föreningen Storasyster som speciellt arbetar med tjejer som har blivit utsatta för våldtäkter, sexuella övergrepp mm. 

Du får jättegärna skriva till mig om du vill prata mer om det som har hänt eller om något helt annat. 

Ta hand om dig! 

Varma Hälsningar

Amanda 


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar