Frågor och svar om adhd

27 Jun 2013, 14:14 263
Tjej, 13 år
Question


hej jag är en tjej på 13 år och jag tror jag har adhd.. jag känner igen mig på nästan alla symptom. hur ska jag kunna få en diagnos utan att mamma får reda på de? jag vill verkligen inte att hon ska få reda på de. jag har försökt sagt till henne att jag vill ha en utredning men hon har bara dissat de. kan jag få en utredning utan henne?

Svar

Hej,

För att få en ADHD-diagnos så måste din mamma vara inblandad. Dels för att du behöver hennes stöd om det är så att du har ADHD, men också för att hon måste berätta om hur du var som liten, om du haft dina problem sedan du var litet barn.

Det du kan göra är att prata med någon annan vuxen som du litar på, en lärare, mentor, fritidsledare eller skolsköterska t.ex. och be om råd. Då kan de hjälpa dig att prata med din mamma och visa henne att du kanske behöver stöd och hjälp med vissa saker.

Du kan läsa mer om adhd och vilken hjälp som finns här: http://www.umo.se/Jag/Neuropsykiatriska-funktionsnedsattningar/Adhd---Stod-och-hjalp/

Ta hand om dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar