Frågor och svar om byxmyndig

23 Jun 2013, 19:01 379
Tjej, 12 år
Question


Hej!
Jag har en pojkvän nu och vi har pussats. Vi vill hångla och vi undrar om det är för tidigt?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Grattis till pojkvännen!

Det finns en lag som förbjuder den över 15 år att ha sex med någon under 15 år, vilket innebär att man först vid 15 års ålder är byxmyndig. Lagen förbjuder dock inte två personer som är kära att ha sex om båda är med på det. Du skriver dessutom att ni vill hångla, vilket är ett steg innan sex kan man säga. Iallafall om man jämför med penetrerande sex. Jag skulle råda dig att läsa mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/. Så blir du än mer insatt i vad den innebär.

För att svara på din fråga, är det fritt fram för dig och din pojkvän att hångla. Så länge ni båda känner er bekväma och redo inför det. Börjar någon av er känna er illa till mods under tiden, är det bara att meddela den andra så att ni kan avbryta. Det handlar om att kommunicera och försöka läsa av varandra för att se vad den andra gillar och inte gillar.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar