Frågor och svar om sex första gången

24 Jun 2013, 16:41 1092
Tjej, 15 år
Question


Hej jag är en tjej på 15år som är riktigt sugen på sex! men problemet är att jag inte "vet hur man gör"? om man kan säga så. Jag har en kille jag skulle kunna göra det med och jag vet att han vill! men jag är rädd för att jag inte vet hur det går till.. HJÄLP.

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det finns många olika typer av sex, därför finns det inga direkta riktlinjer för hur man har sex. När det kommer till penetrerande vaginalsex handlar det inte så mycket mer än om penis i slida in och ut. Sedan finns det flertalet ställningar att göra det i beroende på hur djupt man vill komma in eller vad man tycker är skönast helt enkelt. Du kan läsa mer om vad sex är på min hemsida: http://www.sexperten.nu/vad-ar/sex/.

Precis som när man har sex med sig själv (onani) handlar sex med en partner också om att utforska varandras kroppar. Det är genom kommunikation och att testa sig fram som man märker vad man själv och vad partnern njuter av. 

Viktigt att tänka på inför sex är att skydda sig mot graviditet och könssjukdomar, vilket man gör genom att använda kondom. Kondomer finns att hämta gratis på ungdomsmottagningen. Du som tjej bör också vara tillräckligt våt för att det inte ska göra ont när killens penis tränger in i din slida.

Jag hoppas att du nu känner dig säkrare inför att ha sex första gången.

Mvh Ingrid. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar