Frågor och svar om p-piller

24 Jun 2013, 19:11 1068
Tjej, 19 år
Question


Hej!
Kan man välja att få sin mens tidigare än vad "som är tänkt" med hjälp av p-piller? Jag äter Cilest 21. Min mens brukar inte gå att skjuta upp, och jag vill undvika mens under en resa. Kan jag äta 2 veckor p-piller, och sedan göra en veckas uppehåll och hoppas på mens, för att sedan fortsätta med att äta i 3 veckor?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det fungerar tyvärr inte för alla att skjuta upp mensen, som jag förstår att du haft problem med. Annars hade det kunnat vara ett alternativ att skjuta upp mensen, så att du slipper den under resan.

Troligtvis blir det så att mensen kommer tidigare om du slutar med p-pillrena efter 2 veckor, för att sedan fortsätta under resan. Skyddet kommer kanske försvinna under tiden du uppehåller med p-pillrena eftersom du tidigarelägger mensen, därför skulle jag råda dig att använda kondom om du ska ha sex.

Jag skulle dock också råda dig att prata med den barnmorska eller läkare som skriver ut dina p-piller, för att även få deras tankar kring det.

Trevlig resa!

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar