Frågor och svar om självskadebeteende

25 Jun 2013, 16:48 246
Tjej, 17 år
Question


Hej Amanda, just nu mår jag riktigt dåligt och har precis skurit mig i vaden. Jag vet inte riktigt varför jag skriver men jag känner mig så intensiv. Vanligtvis brukar att skära mig hjälpa, lugna ned mig, men ikväll har det istället förstärkt ångesten. Jag är inte van vid att känna så mycket och det känns som om jag ska explodera. Jag skulle gärna ha några alternativ till att skära mig. Jag är främst ute efter att lugna eller avskärma mig, om jag inte gör något utvecklas det hela till en fullskalig ångestattack vilket jag absolut inte vill uthärda. Om du har några t "tips" vore det väldigt hjälpsamt. Ber om ursäkt om det här inte passar här, men ja, sidan var uppe så lika bra att testa.

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan! 

Jag tycker det var helt rätt av dig att skriva in till oss och verkligen inget du behöver be om ursäkt över. Vi finns till här för att ge stöd och förhoppningsvis bidra med bra och givande tankar och funderingar.

Att skära sig för att bli lugn som du beskriver är tyvärr inget ovanligt men för det betyder det inte att det är någonting positivt.

Jag tycker det är otroligt starkt av dig att skriva in till mig och att vill ha hjälp att hitta andra sätt att bli lugn och avskärmad. 

Utifrån det du skriver så verkar du motiverad att ta tag i beteendet och skapa förändring.

Du skriver att du vill ha hjälp att hitta alternativ så du inte behöver skära dig.

Jag tror att det kommer krävas att du först och främst har bestämt dig helt för att sluta och att du har stöd runt omkring dig som kan hjälpa dig  när det känns tungt. 

Har du någon professionell som du pratar med, antingen skolkurator eller kurator/psykoterapeut?

Om inte så tycker jag du ska gå till elevhälsan eller till ungdomsmottagningen och be om stöd. Att ha någon att prata med och få stöd ifrån är jätteviktigt och kan betyda mycket när en mår dåligt. 

Jag själv kan tyvärr inte ge några konkreta svar på hur en ska tänka eller agera för att kunna sluta skära sig men på ungdomsmottagningens sida på nätet www.umo.se hittade jag en liknande fråga besvarad av en psykolog. Där det fanns knep och tips för att kunna sluta.

Länken till sidan hittar du här: http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Fraga-UMO/Svarsbanken/Hur-ska-jag-lyckas-sluta-skara-mig/

Att skära sig liknar på många sätt att använda sig av droger och att sluta dämpa ångesten med hjälp av att skära sig kan vara tufft men efter att ha tagit sig ur det så mår en mycket bättre och det är mödan värt.

Du verkar vara en toppen tjej som är stark och motiverad, jag önskar dig all lycka och ta hand om dig!

Varma hälsningar 

Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar