Frågor och svar om Ätstörningar

10 Jul 2013, 12:00 147
Tjej, 13 år
Question


Hej! Jag och några av mina kompisar har börjat misstänka att våran gemensamma kompis har ätstörningar. För det första är hon väldigt smal, hon äter väldigt lite, har super höga krav på sig själv osv. Vi är väldigt oroliga för henne och vet inte vad vi ska göra. Vi vill prata med henne, men vi tror inte att hon kommer lyssna på oss. Och tänk om hon inte har några ätstörningar? Då kommer hon säkert bli jätteledsen att vi misstänker en sån sak om henne. Tack för att ni finns!

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Vad fina ni är som bryr er så mycket om er kompis, att ni går in här och frågar om råd. Jag tycker det är jättebra att ni reagerar och som kompisar kanske ni ser något som andra inte ser, och just att ni reagerar kan vara hennes räddning. Men precis som ni skriver finns en risk för att hon blir ledsen, om det inte stämmer eller även om det stämmer kan hon känna att ni gaddat ihop er mot henne. Jag tror i och för sig inte att det är något farligt om hon blir ledsen om det sedan räddar henne och gör att hon söker hjälp eller kommer ur beteendet. Däremot är vänskap något man ska vara väldigt rädd om, och jag tror att man ska tänka efter flera gånger om det verkligen är ni som ska prata med henne. Finns hennes föräldrar i närheten så ni kan be dem ta diskussionen? Alternativ att en av er pratar med henne. Tänk er in i hennes situation och hur man själv skulle känna om två personer diskuterar en sån här grej med en. Man kan lätt känna sig attackerad och anklagad tror jag, och risken finns då att er kompis inte erkänner, även om hon har problem. Jag tycker däremot inte ni ska släppa det, men fundera hur ni framför det, om ni vill göra det båda två. Kom också ihåg att det kan krävas några gånger innan man får reda på hur det verkligen ligger till. Lycka till! /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar