Frågor och svar om utseende

26 Jun 2013, 21:45 243
Tjej, 14 år
Question


Hej,jag är en tjej som har nåt fel med stilen.Alltså jag är en scene.
Många i skolan mest tjejer kollar på mej som jag är en UFO.
Och vissa (dem kaxigaste) kommer till mej och säger "Men fyfan hur du ser utt har du hält en färgburk över dej eller?"
Jag blir sjukt ledsen över det.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag förstår verkligen att du blir sårad och ledsen över hur de säger och agerar mot dig. Du har mänsklig rättighet att vara den du är, att se ut som du gör, ha de intressena du har utan att du ska bli kränkt eller utanför. Det är tragiskt hur få personer som verkligen inser att man har rätt att se ut som man vill. Jag tycker du ska prata med någon vuxen i din närhet, gärna någon lärare på skolan, för skolan har ansvar för detta att det inte ska förekomma.

Du ska fortsätta ha din egen stil, det är inget du ska behöva tvingas ändra på. Det är mycket viktigt att du står upp för dina rättigheter. Personligen gillar jag just denna stil. Dessa personer som kränker och ser ner på andra har ofta dålig självkänsla och måste hitta någon som de tycker ser sämre ut än sig själv, för att själva framstå som mycket bättre (som de inte alls är).

Har du några vänner? Om du har det så kan du ju försöka ta hjälp av dem, kanske de kan försvara dig när dessa personer säger sådär? Eller så kan de i alla fall finnas där för dig om du behöver prata om det. Nu är det ju sommarlov och vi hoppas på att det slutar när terminen börjar igen, kanske de har insett då hur fel det är.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar