Frågor och svar om träning

26 Jun 2013, 20:30 225
Tjej, 14 år
Question


Hej, tjej på drygt 14 år, och överviktig jag undrar om detta är ett hårt tränings schema eller inte?!
Vikt:85
Längd:163 cm
100 squats om dagen och 5 km springning om dagen!
hjääälp /kram Hanna

Svar

Hej! 

Nu är jag ingen träningsexpert, utan kan lite eftersom att  jag tränar själv. Jag är för träningsscheman som är hälsosamma och inte hysteriska. Hysteriska scheman gör att man i längden inte orkar hålla på och tappar suget på att träna. Det viktigaste är att man ska anpassa nivån till sig själv, börja lätt för att sedan öka. 

Men jag gör ett försök: steg ett: kolla så att BMI stämmer och hur mkt man kan gå ner så att man hamnar i normal spannet. 

Steg två: tänk: bygga muskler istället för att droppa en massa i vikt på vågen. Din kropp kommer att må mkt bättre när du styrketränar + kondition. Mät med måttband istället för endast våg. 

Steg tre: squats är mega super bra! Det tränar hela kroppen och man får riktigt snygga ben och rumpa. Jag tror däremot att det är bättre att börja lättare, utan vikter med tre sets x 8-14 reps. Vilket innebär följande: du ska göra mellan 8-14 squats tre gånger. När du med lätthet gör fler än 14 är det dags att öka på med vikter. Kanske två vattenflaskor? Och ju mer du orkar, desto tyngre vikter. Men med ben ska du Max orka köra 14 reps per gång. Då bygger du snygga muskler och får resultat. När man kör en massa reps varje dag kan man göra mer skada än nytta. Kör hellre varannan dag träning och vila där emellan. 

Steg fyra: kör inte för mycket tung löpning. Då kan man bränna muskler istället för fett. Beroende på hur bra kondis du har.. Men jag skulle hellre köra antingen snabb gång eller lätt joggning i 15-30 min per dag. 

Så.. Kör kondis varje dag om du känner för det, men träna inte musklerna varje dag. Då blir de bara övertränade. Och tänk även på kosten. Hälsosamt, inte för lite mat, då orkar man inte träna och må bra. Ät bra, träna lagom och soooov! Mkt viktigt! 

Hoppas att du fick ut ngt vettigt utav svaret. Kom ihåg att jag inte är en träningsexpert. Träna försiktigt och lyssna på din kropp. Men viktigast utav allt, ha skoj! :) ett tips är ett träningsprogram som heter brasilian Butt lift. Den fokuserar på ben och rumpa, men jobbar igenom hela kroppen med dans och kondis. Super roligt! :)

Lycka till!

SusannaVissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar