Frågor och svar om ljud

27 Jun 2013, 09:35 155
Tjej, 17 år
Question


Hej, jag gör konstiga ljud från halsen av mig själv, alltså precis när som helst kan det låta, det låter som om jag är en groda, svårt att förklara hur det låter men groda är väl sådär likt och kanske lite som en tupp.

Jag har typ haft det ganska länge, många år. Kan komma helt plötsligt, på skolan, hemma, någon annanstans. Det gör inte ont när det kommer jag bara tycker det är konstigt, mina andra familjemedlemmar gör ju inte detta? och inte heller vänner.

Nån aning vad det kan vara?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Det är svårt för mig att svara på vad det är, men kanske kan det vara någon form av tics? I så fall skulle det vara något som kallas fonetiska tics, alltså tics som låter. Du kan läsa mer om tics här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tics och här: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Tics/

Det är inte farligt med tics, men om de stör dig kan det vara en bra idé att gå och prata med någon, kanske skolkurator eller sköterska eller ungdomsmottagningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar