Frågor och svar om menstruation

29 Jun 2013, 10:06 317
Tjej, 12 år
Question


hej! jag har en fråga kan man få barn om man inte har träffat en kille och om man inte har fåt mens? alltså kan jag få barn jag har inte varit med nån kill har ingen mens än så kan jag?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det finns en liten risk att man blir gravid trots att man inte fått sin första menstruation än, eftersom man eventuellt ändå kan ha ägglossning. Det är omkring ägglossningen som äggcellen kan befruktas av spermier och ett barn kan då börja utvecklas.

Du måste ha vart med en kille, alltså haft samlag (penetrerande sex), för att kunna bli gravid. Det är vid samlaget när killen har sin snopp i tjejens slida och killens spermier kommer in i tjejens slida som hon kan bli gravid. Först när spermierna är i slidan kan dom försöka ta sig till ägget och befrukta det.

Du kan alltså inte bli gravid om du inte har haft sex med en kille oberoende av om du fått din första mens, men du kan bli gravid om du haft sex med en kille fast du ändå inte fått din första mens.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar