Frågor och svar om panikångest

12 Sep 2013, 12:41 162
Tjej, 19 år
Question


Hej!

Har haft det väldigt stressigt i skolan innan studenten nu å därför utvecklat någon slags panikångest. Går hos en psykolog sedan tidigare pga av ett jobbigt magont, så det var hon som sa att jag har panikångest.

Känns för det första som det nästan blivit värre av att hon gav mig en "diagnos" för innan betraktade jag bara det som stressymtom som "säkert går över när som helst med lita vila", men nu känns det askasst.

Kan man ens bli helt fri från det här? Vill kunna leva normalt men inte hört en enda som blivit frisk...

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Förstår att det känns som att det bara blir värre, om du bara får en diagnos ”slängd” på dig. Det bästa vore ju om din psykolog kunde hjälpa dig svara på de här frågorna som du funderar på. Men jag svarar såklart här med. Både enligt egna erfarenheter och vad jag hört av andra som haft panikångest kan man visst bli bra och leva ett helt vanligt liv. Ångest är jättejobbigt, men en sak vet man säkert: det går över. Försöker man hitta verktyg att hantera det så som man själv tycker passar, är det inget man behöver leva med resten av livet. Försök reda ut om det finns mönster när du får ångest, hur ditt liv ser ut i stort och om det finns en röd tråd. Kommer det till exempel när du är stressad? Vad kan du då göra för att hålla dig lugn. Kommer det i vissa situationer eller miljöer? Vad kan du då göra för att tänka snälla tankar och ta dig igenom panikångesten. Som sagt jag hoppas du har utrymme att bolla detta med din psykolog, för att hitta verktyg för just dig. Kram och lycka till! /Annso


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar