Frågor och svar om menstruation

1 Jul 2013, 17:29 179
Tjej, 15 år
Question


Hejsan!
Jag är 15 år och för ca 1 år sedan fick jag min mens för första gången och ett år senare fick jag den igen och har inte fått den något mer, är det onormalt att inte fått sin mens riktigt än?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Under de två första åren kan mensen vara väldigt oregelbunden. Mensen kan dessutom påverkas av levnadsvanor, så som stress, träning och mat. Äter man väldigt dåligt, tränar extremt mycket eller har en väldigt stressig vardag kan mensen utebli.

Jag vet inte hur länge det var sedan du hade mens nu, men har det gått några månader skulle jag råda dig att ta dig till närmsta ungdomsmottagning (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för en fysisk undersökning. Där kan dom se så att allt ser rätt ut och fungerar som det ska. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar