Frågor och svar om ögonen

22 Jul 2013, 19:35 146
Kille, 13 år
Question


Hej, jag har ett fruktansvärt stort problem med påsar under ögonen, nu när det är sommarlov så går man ju alltid och lägger sig mycket senare och jag vet att det är en orsak varför men nu har jag börjat att lägga mig tidigare men det hjälper inte, jag tycket att det är så fruktansvärt fult, hur ska jag göra för att de ska försvinna? Väldigt tacksam för svar.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Din bristande sömn kan absolut vara en anledning till att du fått påsar under ögonen. Men det kan också bero på andra saker såsom ärftlighet, allergi, dåliga matvanor med mera. Hur länge har du haft det här? Om det kommit förhållandevis nyligt beror det ju sannolikt på någon förändring i din livsstil eller kanske någon "sommarallergi" ...

Du får helt enkelt försöka leva så hälsosamt som du kan, och se om det gör någon skillnad. Mycket koffein och socker tycks exempelvis ha en negativ effekt på påsar under ögonen. Försök istället att dricka mycket vatten. Sedan finns det väl huskurer med gurkskivor etc. som vissa säger fungerar. Jag vet inte, du får googla lite så kanske du hittar mera. Jag är ingen skönhetsexpert ... tyvärr. Blir det inte bättre får du ta kontakt med sjukvården i första hand. Du kan ju exempelvis ställa din fråga på 1177.se (Sjukvårdsrådgivningens hemsida). 

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar