Frågor och svar om självförtroende

10 Jul 2013, 13:02 216
Tjej, 17 år
Question


Hej, jag har ganska medium bra/dåligt självförtroende, Vissa dagar tycker jag att jag ser bra ut och vissa dagar tänker bara " Herre gud jag är så ful, jag måste vara den fulaste personen i världen"
Och ganska många gånger i skolan så kollar tjejerna jätte konstigt på mig ungefär som om dom studerar mig eller nåt.. (Vi har bara tjejer i min klass förutom 1 kille) Jag menar !!! Jag är jätte trevlig mot dem, och ler åt dem, och glad och så. Men det enda jag får tillbaka är seriösa sura miner och då står jag där i värsta awkward leendet, som försöker sjunka bort. Jag menar, varför gör dom på detta vis? Och när jag försöker bli vän med dom så är det ungefär som om jag inte 'är med i deras krets' Är jag för ful eller nåt för att inte vara med dom? Jag menar varför ska fulhet räknas med kompis, personlighet viktigast? Intressen? osv.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej !

Jag sitter här och funderar lite kring din fråga, som är jättebra. Däremot är du ganska hårt mot dig själv. Att vissa dagar tänka "Herre gud jag är så ful, jag måste vara den fulaste personen i världen" är inte så snällt mot dig själv. Alla känner vi nog dock så ibland och det är helt naturligt, men av det du beskriver verkar det gå ut över flera situationer i skolan och att du tror att det är på grund av detta andra tjejer kollar snett på dig och inte vill vara med dig. Tror du att det är så eller tror du att det är en sanning som du skapat i ditt eget huvud? Det är verkligen jättetråkigt om de svarar dina leenden och försök till kontakt med sura miner. När du försöker bli vän med dem och inte känner att du kan vara med i deras krets, är det något du kan försöka säga till dem, eller känner du dig så pass mycket "utanför" att det inte går? Håll fast vid det du skrev i början, att du vissa dagar tycker du ser bra ut, och försök låt det vara så. Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men du ska ju också kunna gå till skolan och känna att du är med i umgänget, egentligen oavsett hur du ser ut. Jag har också haft problem med mitt självförtroende, då brukade jag de där sämre dagarna tänka på hur någon som jag visste tyckte om mig såg mig. Jag visste att min morfar gjorde det, och jag försökte titta mig i spegeln med hans ögon. Tillslut kunde jag gilla mig själv lika mycket. Ett annat tips är att läsa böcker om självförtroende och hur man övar upp det. Att hela tiden träna och kämpa kring det. Så tillslut kommer du inte bry dig om andra tjejer kolla snett eller inte. För då vet du att du själv är så mycket bättre än så! Jag håller helt med det du skrev i slutet, inte ska utseende spela någon roll, det ska ju vara hur man är som gör det. Stor kram till dig, du verkar så klok och jag tror du kommer komma långt med din insikt! /Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar